Alle messen worden WATERGEKOELD geslepen met zeer fijne korrel, zonder uw kostbare messen te beschadigen, en nabehandeld op poliermolens. Daarom slijpen we ook nooit ter plaatse maar enkel in onze gespecialiseerde atelier.

Ruw of fijn snijkantprofiel gewenst?

Indien een enigszins ruw snijkantprofiel gewenst is dan moet dit uitdrukkelijk vermeld worden, dan wordt er niet nagepolierd.

Dit hangt af van waar het mes voor gebruikt gaat worden. Een gekarteld snijvlak dringt gemakkelijker door de "hardheid" van het te snijden voedsel (b.v. de schil van fruit en groenten, brood, de korst van gebraden vlees, enz.). 

Voor het snijden van zacht voedsel wilt u daarentegen een zo glad en dun mogelijke snijkant, die het te snijden voedsel niet "zaagt" en een duidelijk snijpatroon oplevert. Dit is onze standaard manier van slijpen.

Onze slijpservice

Wij slijpen al 20 jaar messen en hebben een dozijn verschillende slijp- en poliertoestellen staan, sommigen zelfs van eigen makelij. Bij ons bent je dus 100% zeker van een perfect geslepen mes.

Bel ons op om af te spreken, soms kan het terwijl je wacht. Uniek : je mag gerust kijken hoe wij de messen slijpen!

De kostprijs is heel eenvoudig te berekenen: 0,50€ BTW incl. per cm lemmetlengte.

 

Een jaarlijkse slijpbeurt is gratis voor bij AVR aangekochte messen! (*)

 

Je mag je messen ook opsturen, zorg wel dat ze veilig verpakt zijn zodat niemand zich aan het pakje kan kwetsen. Best in een houten kistje.

Ofwel komt je je messen in Maldegem ophalen, ofwel sturen we ze geslepen en goed verpakt terug. Om de messen terug te sturen (verzekerde zending met tracking info) rekenen we 10€ verpakkings- en verzendkosten aan (12€ voor Nederland). 

Extra service: gezien ikzelf dagelijks het traject Oosterzele - Maldegem rij, kunnen messen ook opgehaald en teruggebracht worden. Meestal heb je de volgende dag je geslepen messen terug (minimum 10 messen, gratis slijpen niet inbegrepen). Bel me 0475/78.06.65

 

(*) Deze gratis service vervalt indien de messen door de gebruiker zelf of door een andere slijpservice volledig verkeerd geslepen zijn zodat ze terug in de juiste vorm moeten gebracht worden.

Leenmessen

Indien gewenst kan je van ons leenmessen (mee)krijgen terwijl je eigen messen bij ons binnen zijn om te slijpen. Deze dienst is volledig gratis. Bijzonder handig voor professionelen die niet zonder hun snijgereedschap kunnen. 

Japanse messen slijpen is een kunst!

Het slijpen van Japanse messen gebeurt volledig uit de hand op speciale Japanse toestellen met horizontaal draaiende natte stenen #180, #400 en #1000 van de Japanse fabrikant NANIWA die al meer dan 60 jaar slijpstenen maakt. Enkel AVR beschikt in België over deze toestellen, ze worden speciaal uit Japan geïmporteerd.

Na het slijpen wordt de snede gepolijst (gestropt) op gestikte lappenschijven met 2 verschillende soorten polijstpasta (groen & roos) om zo een vlijmscherpe snede te bekomen, fijner dan korrel 10.000!

Handvaten in pakkahout worden na het slijpen nog eens gevoed met speciale olie indien gewenst.

Japanse messen worden thuis best scherp gehouden met een manuele slijpsteen en gestropt op een leren riem. Eventueel kan wel een diamant of keramische slijpstaal gebruikt worden ipv een slijpsteen maar we raden dat niet aan.

 

Opmerking : Onze prijs is enkel geldig voor gewone gebruiksslijtage. Messen die erg beschadigd zijn (afgebroken top, grote stukken uit het snijvlak) kunnen aangerekend worden volgens de hoeveelheid werk dat er aan is. Zo kan de herstelling van een beschadigd Japans mes met hoge hardheid (HRC > 63) meer dan een uur tijd in beslag nemen.

Europese messen

Het voornaamste toestel om Europese messen te slijpen is dit watergekoeld band- en lamellen slijptoestel, de Dick SM-160 T. Zeker messen die regelmatig met een wetstaal bijgezet worden moeten op dit toestel geslepen worden om terug in vorm te brengen. Ook beschadigde messen worden hierop terug in vorm gebracht zonder dat hierbij het staal overhit geraakt en zijn hardheid verliest.

Wij slijpen eveneens zakmessen, broodmessen, tafelmessen (niet getand), keukenmessen, etc..

Scharen

Wij beschikken over meerdere Hitachi Koki toestellen met natte stenen van korrel #400 die ofwel links, ofwel rechts draaien (eigen aanpassing). Op het linksdraaiend toestel worden de scharen geslepen. Scharen worden zo veel mogelijk gedemonteerd en gereinigd alvorens te slijpen. Kostprijs: 2,00 € BTW incl. per cm.

 

KAPPERSSCHAREN

Kappersscharen worden voorgeslepen op korrel #1000 en manueel op een Coticule of wetsteen korrel #6000 afgewerkt.

Vaste prijs: 25€/stuk incl. BTW

 

SNOEISCHAREN

Snoeischaren (vb Felco) worden eveneens volledig gedemonteerd, schoongemaakt en geslepen (prijs in regie).

 

Ronde messen (vlees, brood, etc)

Vleesmolenmessen tot 30cm diameter worden geslepen op onze magnetische vlakslijptafel en nadien de randen afgewerkt op polijstmolen.

25€ voor een huishoudelijk toestel (voor het set)

35€ tot 15cm

45€ tss 15 en 25cm

60€ tss 25 en 30cm

 

 

Messen van een vleessnijmachine / broodsnijmachine worden eveneens geslepen

25€ voor huishoudelijk toestel of klein professioneel toestel (diameter < 25cm)

50€ voor groot professioneel toestel (diameter > 25cm)

 

Alternatief afgifte- & ophaalpunt : AVR Oosterzele

Je kan je messen ook 's avonds komen afgeven / ophalen te Groenweg 35, 9860 Oosterzele. Wél vooraf afspreken op 0475/78.06.65 !