Aardappelen koken

Schil de aardappelen, doe ze in blokjes en spoel ze.

Leg ze vervolgens druipnat in de pot. Kies uw pot zodanig dat deze voor minstens 2/3 vol zit!

Soms is het noodzakelijk om in het begin wat extra water toe te voegen. Dit kan u doen door het deksel van de pot schuin onder de kraan te houden en die hoeveelheid water bij de aardappelen te voegen.

Waarom?

Bij het afgieten van kookvocht giet je niet alleen vitaminen, mineralen en sporenelementen weg maar ook de lekkere smaak én een massa energie.

Hoe?

Schil de aardappelen, doe ze in blokjes en spoel ze.

Leg ze vervolgens druipnat in de pot. Kies je pot zodanig dat deze voor minstens 2/3 vol zit.

Soms is het noodzakelijk om in het begin dat je met ons materiaal werkt wat extra water toe te voegen. Hou het deksel van de pot schuin onder de kraan en voeg die hoeveelheid water bij de aardappelen. Meer water hoef je niet toe te voegen.

Zet het deksel op de pot en stel de stand in op 2/3 tot 3/4 volgens het type vuur (vb stand 8 op een vuur dat tot 12 gaat).

Na ongeveer 8 minuten zal de wijzer van het metertje op 80 staan en zal er een pluimpje damp ontsnappen. Als er al damp ontsnapt voordat het metertje de 80 bereikt, wil dat zeggen dat het vuur te hoog staat. Zet nu het vuur op een lagere stand (afhankelijk van het vermogen en regeling van de kookzone tussen 2 en 4). De wijzer zal nu verder stijgen tot het volle rode gebied.

Indien de wijzer terugkeert of niet ver genoeg stijgt, verhoog dan lichtjes de stand van het vuur. Als er echter stoom ontsnapt, staat het vuur te hoog.

De kooktijd, afhankelijk van het soort aardappelen, bedraagt gemiddeld 15 min en moet gerekend worden vanaf dat het wijzertje op 80 staat.

Opmerking!

Aangezien de aardappelen gaar gemaakt worden met zeer weinig vocht mag het deksel niet worden geopend tijdens het bereiden: het vocht zou als damp ontsnappen uit de kookpot.

Veel succes!

Rijst koken

De verhouding rijst/water is bij het koken van rijst steeds 1/1, op voorwaarde dat u uw rijst eerst spoelt. Voor 2 personen vult u 1 tas met rijst.

Doe de rijst vervolgens in een zeef en spoel overvloedig.

Doe de gespoelde rijst druipnat in een gepaste AVR kookpot en voeg 1 tas water toe.

Omroer de rijst in het water.

Doe het deksel op de pot en laat opwarmen op een middelmatig vuur. Van zodra het warmtemetertje op 80 staat, zet u het vuur op een lagere stand. Na 10 minuten is de rijst gaar. Het water zal volledig opgeslorpt zijn.

Eieren koken

Doe de eieren in een klein potje en doe een bodempje water in de pot (schuin deksel water of ongeveer 0,5 cm). Zet vervolgens het deksel op de pot en plaats deze op het vuur. Stel de stand in op 2/3 tot 3/4 volgens uw type vuur. Na enkele minuten zal er een pluimpje damp ontsnappen. Zet nu het vuur op de laagste stand.

Zacht gekookt: 4 à 5 minuten koken.

Hard gekookt: min 10 min koken (totale tijd op kookvuur 13 min tov 17 min als je water moet laten koken).

Op deze manier is uw energieverbruik slechts 15% van wat je zou gebruiken bij koken in water in dezelfde pot (0,04 kWh versus 0,26 kWh voor 1 liter water).

 

Opm 1: deksel niet openen tijdens het koken.

Opm 2: eieren op kamertemperatuur bewaren, eieren uit de ijskast zullen barsten.

 

Een ei bakken in de Cheops

Cheops pan goed heet laten worden en een klompje Alpro soya laten smelten tot het begint te schuimen.

Ei in de pan breken.

Het wit van het ei van rond de dooier halen met een vork. Zoals je ziet staat de kookplaat nog steeds hoog.

Eens de randen van het wit bruin beginnen kleuren is het ei perfect gebakken. Het schuift gewoon uit de pan. Als de pan heet genoeg is zal het ei nooit kleven.