PFAS VRIJ

Omwille van het kankerverwekkende perfluoroctaanzuur (PFOA) dat gebruikt wordt om teflon vast te hechten aan metaal hebben wij geen pannen met anti-kleeflaag in ons gamma. Overigens zijn anti-kleefpannen wegwerpproducten en dat strookt niet met onze filosofie en levenslange waarborg.

Reeds 30 jaar geschikt voor inductie

In 1993 zijn we, als een van de eersten, gestart met kookgerei dat geschikt was voor inductie kookplaten, toen nog zeer uitzonderlijk. De vormgeving van toen is nog steeds dezelfde als deze van nu, dat maakt uw kookgerei niet alleen tijdloos maar draagt ook bij tot de duurzaamheid. Herstellingen van 30 jaar oude kookpotten is geen enkel probleem en uw reeks kookgerei uitbreiden kan eveneens zonder met verschillende modellen te zitten.

De kookpotten en pannen van AVR zijn reeds jaren gekend als dé referentie.

De ongeëvenaard goede warmteopname en -spreiding door de 10mm dikke bodem zorgt, samen met de zuinige AVR kookmethode, voor een daling tot nog hoogstens een vierde van uw huidige energieverbruik. Door deze dikte warmt de pan ook perfect evenwichtig op en ontstaan er nergens zogeheten "hotspots" die het gerecht doen aanbranden en andere plaatsen te weinig verhitten.

De AVR kookmethode zorgt voor veel gezonder en smakelijker eten want de vitaminen, mineralen en smaakstoffen worden maximaal behouden.

AVR kookpotten zijn uiterst duurzaam, daarom hebben ze ook een levenslange waarborg en werkt u dus mee aan een wereld met minder afval. Het toppunt van circulaire economie.

Lekker en gezond koken met AVR kookgerei

Vormgeving

De AVR potten en pannen zijn perfect ovenbestendig (dekselmeter niet, maar er kan gekozen worden voor een metalen dekselknop ipv de thermometer) tot 260°C. Een gesloten pot blijft tot wel een uur warm, zeker als deze op een ander deksel als onderzetter staat. Iedere pot heeft een gietrand waardoor morsen voorkomen wordt. De handgrepen zijn gevormd naar je hand en worden niet warm bij gebruik op een kookplaat. Tevens dienen de handvaten om het deksel in recht te zetten (voorbeeld) wat zeer handig is tijdens in de pot roeren. Sommige kookeenheden zijn ook leverbaar met afneembare Quick Clack grepen ipv vaste handvaten wat het ovengebruik (onder de grill), afwassen én opbergen nog eenvoudiger maakt (voorbeeld). Verder bestaat er een heel gamma van accessoires die kunnen gecombineerd worden met de kookpotten.

ECHT koken zonder water en braden zonder vet.

De voedingswaarde (vitaminen en mineralen) wordt maximaal behouden want u giet niets weg.

De natuurlijke smaak van uw voedingswaren komt veel beter tot uiting waardoor het gebruik van zout tot een minimum kan teruggebracht worden.

Het gebruik van boter en vet is voor veel bereidingen overbodig.

Gezien we geen overtollige massa water opwarmen is slechts weinig energie nodig om uw gerechten te bereiden. Ook het garen met gesloten deksel leidt tot een aanzienlijke energiebesparing.

Het kooksysteem

Alle verse voedingswaren bevatten een bepaalde hoeveelheid water. Het doel is een "natuurlijke" bereiding te verwezenlijken, door gebruik te maken van het eigen vocht van de voedingswaren. Het toevoegen van water wordt aldus tot een minimum beperkt of zelfs overbodig. Bij het verwarmen van een gesloten kookpot wordt damp uit de verse voedingswaren vrijgemaakt. Deze damp stijgt op en door contact met de koudere wanden en deksel koelt de damp af en druppelt terug naar beneden. Vervolgens verdampt dit vocht opnieuw. Zo ontstaat een kringloop van hete, vochtige lucht waarin de spijzen gaar worden en de voedingswaarde en de natuurlijke smaak optimaal behouden blijven . 

De speciale bodem van AVR INDUKTIE KOOKPOTTEN

De 1 cm dikke, meerlagige bodem van een AVR kookeenheid is zeer vlak want elke bodem wordt individueel afgewerkt in verschillende opeenvolgende stappen (hydraulisch persen, vlakdraaien op draaibank, schuren). Elke pot "kleeft" als het ware aan de kookplaat doordat de bodem zo vlak is. De dikte zorgt tevens voor een hoge geleidbaarheid. Dit leidt tot een snelle en doeltreffende warmteopname en gelijkmatige warmteverdeling. De bodem blijft onafhankelijk van het gebruikte kookfornuis altijd perfect vlak, ook op een inductiezone op hoog vermogen. Na jaren koken op gas kan men probleemloos overschakelen op een ander type fornuis. De gladde afwerking zorgt eveneens voor een langere levensduur van uw kostbare kookplaat (krassen).

Energie

1) De bodem van een AVR kookeenheid is zeer vlak en "kleeft" als het ware aan de kookplaat. Dit leidt tot een zeer snelle en doeltreffende warmteopname en weinig restwarmte in de kookplaat. Daardoor wint u energie en tijd.

2) Door het deksel tijdens het garen steeds gesloten te houden wordt het energieverlies verder geminimaliseerd.

3) Voeg daarbij nog het koken zonder water wat het energieverbruik aanzienlijk vermindert. Om dit mogelijk te maken zijn alle deksels met een warmtemetertje uitgerust. Doordat er geen grote hoeveelheid water dient opgewarmd te worden (water heeft een zeer grote soortelijke warmte: 4186 J/kg.K, dus water aan de kook brengen vraagt enorm veel energie) wint u niet alleen energie maar ook tijd. Eens de bereiding afgelopen is, blijft de gesloten kookpot nog één uur op temperatuur. Een gemak voor de laatkomers.

Onderstaand cijfermateriaal komt als algemene richtlijn van Electrabel. Eigen testen tonen aan dat AVR kookpotten tot minder dan 25% van de energie gebruiken in vergelijking met andere kookpotten (+400%). Dit werd getest met een gelijke hoeveelheid water, dus het energetisch voordeel van koken zonder water is daarin niet meegerekend.