Aardappelen koken

Schil de aardappelen, doe ze in blokjes en spoel ze.

Leg ze vervolgens druipnat in de pot. Kies uw pot zodanig dat deze voor minstens 2/3 vol zit!

Soms is het noodzakelijk om in het begin wat extra water toe te voegen. Dit kan u doen door het deksel van de pot schuin onder de kraan te houden en die hoeveelheid water bij de aardappelen te voegen.

Zet het deksel op de pot en stel de stand in op 2/3 tot 3/4 volgens uw type vuur (vb stand 8 op een vuur dat tot 12 gaat). Na ongeveer 8 minuten zal de wijzer van het metertje op 80 staan en zal er een pluimpje damp ontsnappen. (Als er al damp ontsnapt voordat het metertje de 80 bereikt, wil dat zeggen dat uw vuur te hoog staat.) Plaats nu het vuur op een lagere stand (afhankelijk van het vermogen en regeling van de kookzone tussen 2 en 4). De wijzer zal nu verder stijgen tot het volle rode gebied (tussen de 100 en 115, veld ‘G’). Dit is de optimale temperatuur. Indien de wijzer terugkeert of niet ver genoeg stijgt, verhoog dan lichtjes de stand van het vuur. Als er echter stoom ontsnapt, staat uw vuur te hoog. De kooktijd, die afhangt van het type van aardappelen en gemiddeld 15 min bedraagt, moet gerekend worden vanaf het wijzertje op 80 staat. Opgelet: aangezien de aardappelen gaar gemaakt worden in hun eigen vocht mag het deksel niet worden geopend tijdens het bereiden: het vocht zou als damp ontsnappen uit de kookpot.

Rijst koken

De verhouding rijst/water is bij het koken van rijst steeds 1/1, op voorwaarde dat u uw rijst eerst spoelt. Voor 2 personen vult u 1 tas met rijst.

Doe de rijst vervolgens in een zeef en spoel overvloedig.

Doe de gespoelde rijst druipnat in een gepaste AVR kookpot en voeg 1 tas water toe.

Omroer de rijst in het water.

Doe het deksel op de pot en laat opwarmen op een middelmatig vuur. Van zodra het warmtemetertje op 80 staat, zet u het vuur op een lagere stand. Na 10 minuten is de rijst gaar. Het water zal volledig opgeslorpt zijn.

cuire un oeuf dans la poêle Cheops

Cheops pan goed heet laten worden en een klompje Alpro soya laten smelten tot het begint te schuimen.

Ei in de pan breken.

Het wit van het ei van rond de dooier halen met een vork. Zoals je ziet staat de kookplaat nog steeds hoog.

Eens de randen van het wit bruin beginnen kleuren is het ei perfect gebakken. Het schuift gewoon uit de pan.