Flensjes / pannenkoeken

Benodigdheden voor 1 liter (25 flensjes): 250 g zelfrijzende bloem - snuifje zout - 50 g suiker - 10 g vanillesuiker - 3 tot 4 eieren - 0,25 l volle melk - 0,25 l spuitwater - 100 g boter of olie (géén margarine!)

Doe alle ingrediënten in een kom en leng aan met volle melk en spuitwater tot u een slappe deeg hebt. Laat 5 minuten staan en leng eventueel nog verder aan met spuitwater. Vet enkel voor het eerste flensje de pan in met boter of olie (bij voorkeur arachideolie). Als de flensjes zwarte vlekken krijgen tijdens het bakken staat het vuur te hoog.

Appeltaart in de pan

Benodigdheden: braadpan 24 cm + deksel - 2 appelen - 100 g boter - 100 g suiker - 100 g zelfrijzende bloem - 1 pakje vanillesuiker - 1 eetlepel rum - 2 eieren

Laat de boter smelten in de braadpan. Roer de boter met de suiker en de vanillesuiker tot een schuimige massa. Roer er daarna achtereenvolgens de eieren, rum en zelfrijzende bloem doorheen. Schil de appelen, doe deze in vier, snij ze in schijfjes en leg ze vervolgens in de braadpan. Giet het deeg erover. Sluit de pan, laat ongeveer 5 minuten opwarmen op een middelmatig vuur volgens de AVR methode, schakel terug naar een lager vuur (indien u een klassiek elektrisch fornuis hebt: schakel het vuur uit) en laat de taart een halfuur bakken. Schakel het vuur uit, neem het deksel van de pan en laat de taart nog 5 minuten uitdampen. Leg de taart op een rooster en bestrooi met poedersuiker.