Flensjes / pannenkoeken

Benodigdheden voor 1 liter (25 flensjes): 250 g zelfrijzende bloem - snuifje zout - 50 g suiker - 10 g vanillesuiker - 3 tot 4 eieren - 0,25 l volle melk - 0,25 l spuitwater - 100 g boter of olie (géén margarine!)

Doe alle ingrediënten in een kom en leng aan met volle melk en spuitwater tot u een slappe deeg hebt. Laat 5 minuten staan en leng eventueel nog verder aan met spuitwater. Vet enkel voor het eerste flensje de pan in met boter of olie (bij voorkeur arachideolie). Als de flensjes zwarte vlekken krijgen tijdens het bakken staat het vuur te hoog.

Appeltaart in de pan

Benodigdheden: braadpan 24 cm + deksel, klok 24 cm & rooster 24 cm - 2 appelen - 100 g boter - 100 g suiker - 100 g zelfrijzende bloem - 1 pakje vanillesuiker - 1 eetlepel Strohrum 40° - 2 eieren - optioneel : 1 speculooskoekje, bloemsuiker

Laat de boter eerst smelten in de klok (au bain-marie in de braadpan). Roer de boter met de suiker en de vanillesuiker tot een schuimige massa. Roer er daarna achtereenvolgens de eieren, rum en zelfrijzende bloem doorheen.

Strijk de braadpan in met een beetje boter en bestrooi met klein beetje suiker. Schil de appelen, snij ze in schijfjes en leg ze vervolgens in de braadpan. Boven op de appeltjes kan je eventueel wat fijngemalen speculoos strooien. Giet het deeg erover en verdeel het gelijkmatig over de appeltjes. Sluit de pan, laat ongeveer 10 minuten opwarmen op een middelmatig vuur (vb stand 5 als het vuur tot 9 gaat), het metertje zal dan ongeveer op 50 staan. Schakel terug naar een laag vuur (stand 2 op 9) tot het metertje op ongeveer 90 staat. Na 15 minuten in totaal mag het vuur uit. Laat de taart nog 20 minuten verder bakken (metertje zal nog verder stijgen tot in het volle rode gebied). Neem dan het deksel van de pan en laat de taart nog 5 minuten uitdampen. Snij de zijkanten een beetje los en leg het AVR rooster op de taart. Keer de pan om zodat deze op het rooster ligt en bestrooi eventueel met wat bloemsuiker.

Opm : de standen en tijden kunnen verschillen van vuur tot vuur