Onderhoud & reiniging

Om uw messen langdurig scherp te houden kunt u uw mes het beste op de volgende manier onderhouden:

  • Voor het eerste gebruik het mes met heet water goed afspoelen.
  • Na elk gebruik van het mes is het aan te bevelen, het mes zonder agressieve spoelmiddelen af te spoelen en meteen met een zachte keukendoek af te drogen. Gebruik geen harde sponsjes. Het mes moet goed droog zijn alvorens op te bergen of in de messenblok te steken. Indien het mes niet goed droog is kan putcorrosie of pitting optreden.
  • Agressieve stoffen en zuren zoals citroensap moeten meteen na het gebruik worden afgespoeld.
  • Hoogwaardige messen mogen niet worden gereinigd in de vaatwasmachine. Dit is slecht voor zowel de handvaten, het staal zelf en als gevolg de scherpte. Putcorrosie is dikwijls een gevolg van de vaatwas.
  • Snij nooit op harde oppervlakken zoals graniet, glas, metaal, Corian, porselein (servies!).... Deze zijn weliswaar eenvoudig te reinigen, maar beschadigen ook bij de hardste staalsoorten het lemmet. Gebruik alleen houten snijplanken, bamboe of een kunststof snijplank met een gemiddelde hardheid. Hoe minder hard de snijplank, hoe langer het mes scherp blijft.
  • Let op dat bij het opbergen van de messen de verschillende lemmeten nooit met elkaar of met andere metalen voorwerpen in contact kunnen komen. Daarmee vermijdt u dat het lemmet beschadigd raakt. Berg de messen op in een messenblok, een keukenlade inzet of aan een magnetische messenhouder. Handig zijn ook onze schedes die in verschillende maten verkrijgbaar zijn, OP VOORWAARDE DAT HET MES DROOG IS.
  • Gebruik het mes niet om zijdelings te wringen of als blikopener of schroevendraaier. Opletten ook bij het snijden van vlees of gevogelte voor de botten. Enkel zware messen zoals een Deba zijn geschikt om door botten te snijden / hakken.
  • Hou je mes scherp door regelmatig te slijpen of te laten slijpen, wacht niet tot je mes volledig bot is (zie Slijp- en onderhoudsmateriaal en Slijpservice).

De snijplank of messenblok mag nooit onder water gedompeld worden of in de vaatwas gezet worden. Vlekken en resten worden best verwijderd met een vochtige doek of desnoods met een harde borstel. De plank steeds aan weerskanten bevochtigen en rechtstaand laten drogen. Indien het oppervlak van de snijplank toch overmatig vocht opgezogen heeft moet het snijvlak overnacht bedekt worden met zout om haar terug uit te drogen. Probeer nooit de plank op een versnelde manier te drogen (v.b. boven de kachel). Na het drogen de plank terug inoliën met levensmiddelen geschikte olie. Hou de snijplank uit de buurt van hitte of direct zonlicht. Bewaar de snijplank op een droge, goed verluchte plaats. Gezien de natuurlijke aard van het materiaal is er geen waarborg op snijplanken.

Hierboven een voorbeeld van zware pitting, waarschijnlijk het gevolg van de messen nog nat in een messenblok te steken.

Garantie

Op alle messen is er 10 jaar waarborg op constructiefouten. Alle klanten kunnen levenslang jaarlijks GRATIS hun messen laten slijpen door AVR. Alleen bij ons bent u 100% zeker van een perfect geslepen mes.