Kerrie-room soep

Benodigdheden: 2 uien - 2 courgettes - 6 tomaten - 3 paprika’s - kerrie - peper - dille - marjolein - kippenbouillon

Spoel de groenten en snij ze in grote stukken. Doe deze stukken vervolgens druipnat in een hoge pot. Voeg alle kruiden toe, behalve de dille. Warm op volgens de AVR methode en laat 10 à 15 minuten stoven. Voeg dan de kippenbouillon toe en mix het geheel. Voeg uiteindelijk ook de dille toe aan de soep en werk af met room.

TIP: Terwijl u soep bereidt, kan u een dubbele of driedubbele hoeveelheid soepgroenten druipnat in de hoge pot doen. Na het garen kan u de over- tollige groenten per portie invriezen: deze kunnen later gebruikt worden in een aangepaste hoeveelheid vocht of bouillon.

Preisoep

Gebruikte kookpotten: 5l 20d - rasp 20d - klok 20d

Benodigdheden: 2 preien - 1 grote ui - 1 grote aardappel - peper & zout - nootmuskaat

Stoof de groenten in de 5l 20d maar hou een hoeveelheid fijngesneden prei apart. Vul aan met 1 liter bouillon of water. Plaats de rasp met de apart gehouden prei bovenop de kookpot en dek af met de klok. Warm op tot het begint te dampen. Laat een 20-tal minuten koken. Neem vervolgens de klok eraf met behulp van de zuigknop en verwijder de rasp met de grijper (of met een vork). Mix dan de soep, kruid naar smaak met peper, zout en nootmuskaat en doe er tenslotte de fijngesneden prei terug bij. Roer nog eens goed om.

Pompoensoep met een Aziatische toets

Benodigdheden: 3/4 kg pompoen - 2 uien - 2 teentjes knoflook - een geschild stukje gember - l bouillonblokje van kip of groenten - 2 eetlepels vers gehakte koriander - snuifje komijn - peper & zout

Stoof de pompoen, look, gember en uien aan in een soeppot met een scheutje olijfolie. De groenten dienen niet fijngesneden te worden aangezien de soep later gepureerd zal worden. Voeg water toe tot de groenten net ondergedompeld zijn. Kruid met peper, zout en een snuifje gemalen komijn. Laat alles garen gedurende 15 à 20 minuten. Pureer vervolgens de soep. Mogelijks moet de soep nog wat verdund worden (pompoen kan gemakkelijk een dikke massa maken). Strooi als afwerking de gehakte koriander erover en serveer.

Erwtensoep anders

Benodigdheden: 2 grote uien - een blik erwten - peper & zout - vlees of groenten bouillonblokje - scheutje halfvolle room - handvol verse fijngesneden muntblaadjes - stukjes spek

Fruit de uien in een soeppot met een klontje boter. Spoel de erwtjes en voeg deze vervolgens bij de ui. Laat nog een 2-tal minuten stoven. Voeg ongeveer 1 liter water toe, warm op volgens de AVR methode en laat 5 minuten garen. Breng op smaak met peper en zout. Pureer. Meng enkele muntblaadjes door de soep en werk af met room. Laat de stukjes spek bakken in bijvoorbeeld de steelpan of de cheops (zonder toevoeging van vet!) op hoge temperatuur, tot ze krokant zijn. Roer de spekjes om met een houten spatel terwijl u bakt en serveer ze afzonderlijk bij de soep.

TIP: gebakken broodkorstjes zijn een lekkere vegetarische variant!

Mexicaanse soep

Benodigdheden: 1 kippenfilet van 350g - anderhalve liter kippenbouillon - 250g gekookte kekererwten - 2 tenen knoflook - 150g gehakte wortel - 150g gehakte ui - 1 el olie - 1 limoen - kerstomaatjes in kwartjes - 1 avocado in blokjes - verse blaadjes koriander - gehakte chilipeper

Neem een soeppot en fruit de ui en de look in een beetje olie. Voeg erna de gehakte wortel, kip, bouillon, kekererwten en gehakte chili toe. Laat alles koken tot de kip gaar is. Haal de kip eruit, snij die in reepjes en voeg weer toe. Dien op met gekookte rijst en schaaltjes met de blokjes avocado, kwartjes kerstomaat en blaadjes koriander. Breng in je bord verder op smaak met limoen, peper & zout en eventueel een scheutje tabasco.